Lenjerie24.com

Evoluția lenjeriei intime de la Adam până astăzi

Încă de la primii oameni de pe pământ știm că s-au folosit diverse materiale pentru a acoperi zonele intime. În primă fază s-au folosit materiale vegetale (frunze) apoi bucăți de piele de animale.

Evoluția noastră ulterioară a condus la folosirea materialelor textile dintre cele mai fine, în diverse culori si forme. Primele dovezi lăsate de lenjeria intimă vin tocmai de acum 5000 de ani în urmă. Atunci a trăit Oetzi, omul de gheață, la care s-a observat că avea în zona șoldului o bucată de piele de capră în formă de triunghi. Aceste date au fost decoperite in septembrie 1991 când Oetzi a fost găsit de doi germani, șot și soție, în Alpi la granița dintre Austria și Italia.

Egiptenii

Acum 1500 de ani, faraonul Tutankhamon a fost îngropat cu 145 de articole vestimentare intime în preajma sa. Așa cum se mai crede și astăzi că lucrurile puse alături de cel decedat îi vor servi pe lumea cealaltă. La vechii egipteni lenjeria avea formă triunghiulară și putea fi înnodată în jurul taliei. Aceștia o numeau "shenti" și o foloseau pentru a proteja zonele intime, păstrand temperatura optimă a organelor genitale dar si confortul personal.

Roma antică

În Roma antică lenjeria era un fel de chilot din piele sau lână, purtat sub formă de pantaloni scurti denumit subligaculum. Sub diverse forme, cea mai simplă fiind o bucată de țesătură ce se iîtindea din fată pânâ în spate între picioare pe sub centură. Majoritatea oamenilor înstăriți o purtau sub alte articole vestimentare precum tunica în cazul domnilor și rochii lungi în cazul doamnelor. Ceilalți (lucrătorii obișnuiți) purtau doar chiloți (perizoma). De asemenea acești chiloți erau purtați și de gladiatori, sportivi și actori pentru a nu-și expune părțile intime ale corpului considerate rușinoase. În plus, femeile purtau în jurul sânilor o bandă de piele pentru protecție. Tot în această perioadă în zonele mai reci se purtau și sosete în special soldații armatei romane. La etrusci descoperim ca obiecte de lenjerie intimă pantalonii scurți sau chiloți de diferite lungimi, de la foarte scurți până la cei pâna la genunchi.

Secolul al XV-lea

În castelul Lengberg din Austria, au fost descoperite in 2012 rămășițele a patru sutiene medievale din secolul al XV-lea. Acestea aveau curelușe din piele, asemanatoare sutienului cu bretele din zilele noastre. Acest lucru le-a dat de gandit istoricilor admițand că sutienul nu este tocmai o invenție a secolului XX.

Secolul al XVI-lea

În secolul al XVI-lea este cunoscut faptul că doamnele purtau petticoatul. Asemanator unei fuste,se purta pe sub o alta fusta sau rochie pentru a proteja pielea de frig dar si pentru a da forma dorita rochiei de deasupra. Denumirea de „pettitcotes” vine de la pety coote si inseamna haina mica. Mai tarziu, in Franta, primeste denumirea de jupă iar in Spania basquina purtata de doamne este considerata tot un pettitecoat. Cuvantul chiloti provine din frantuzescul culottes. Din perioada Renasterii si pana in secolul al XIX-lea aristocratii francezi obisnuiau sa-i poarte, pe atunci avand forma unor ciorapi stil pantaloni. Acestia erau stransi pe picior cu lungimi diferite cum ar fi cele pana la genunchi sau chiar pana la glezne.

Secolul al XVIII-lea

In secolul al XVIII-lea forma ideala a femeii era cea cu talie ingusta si solduri late. Astfel au devenit populare corsetele chiar daca acestea nu erau chiar cele mai comode obiecte de lenjerie intima. Mai mult, uneori le striveau coastele, le deforma coloana vertebrala, le lasa fara aer, multe dintre ele ajungand sa lesine in timpul utilizarii acestora. Majoritatea femeilor purtau corsetul pe post de sutien, pentru a accentua volupatatea sanilor.

Secolul al XIX-lea

Lenjeria din secolul al XIX –lea a coboart sub genunchi sub forma unor pantaloni bufanti fiind insotita adesea de fuste cu buzunare, sustinute de crinoline din otel precum o colivie. Corsetele sunt înlocuite de brauri confectionate din materiale mai usoare precum lana. Acestea au fost populare doar in anii '50 dupa care s-a renuntat definitiv la acestea.

Secolul al XX-lea

In secolul al XX-lea femeile au introdus pantalonii scurti din materiale usoare, respirabile, tendinta care s a pastrat pana in zilele noastre. Incepand cu acest secol s-a inregistrat o evolutie uriasa a tipurilor de lenjerie de corp disponibile pe piață.

1910

Aparitia sutienului sub forma clasica pe care o intalnim si astazi a schimbat cu totul evolutia lenjeriei de dama. Americanca Mary Phelps Jacob a fost cea care a considerat necesara confectionarea unui astfel de obiect vetimentar. Fiind pasionata de modă cand a dorit să probeze o rochie foarte subțire, purtand un corset cu balene, a realizat ca nu se potriveste. Astfel aceasta a improvizat un „sutien” legand doua batiste cu o pamblica in jurul sanilor. La scurt timp si prietenele acesteia au apelat la ea pentru a inlocui corsetul. În 1914 Mary Phelps Jacob a patentat „brasiera fara spate” urmand sa vanda patentul companiei Warner Brothers pentru suma de 1500$. In anii 90 si a facut aparitia wonderbra-ul, un sutien subtire cu importanta mondiala. Un israelian a creat dintr-un material elastic-nailon o cupă cu o taietura pe diagonala atasata unei bretele de umar. Aceasta inovatie adusa sutienului deja existent pe piata a oferit un confort si o libertate de miscare sporita.

1940

In 1941 s-a obtinut o mai mare elasticitate a bretelei sutienului folosind o taietura speciala a tesaturii (taierea pe „părtinire”). In 1960 s-a introdus pe piata sutienul cu push-up pe jumatatea cupei. Ulterior a aparut si wanderbra push-up, sutien cautat si astazi de catre femei. In timp ce spunem despre cele de mai sus ca sunt parte din istorie, aspectul retro încă se mai poartă. Mai mult, de la un sezon la altul, designerii de lenjerie intima se inspira și reinterpreteaza anumite elemente ale antichitatii. Astfel crează un amestec intre vechi si nou demonstrand totodata utilitatea și frumusetea lenjeriei încă de la origini.

Ultimele tendinte

Lenjeria Bio

În momentul de față ne atrage ateția lenjeria ecologică fabricată din bumbac organic, mătase sau bambus produsă în Marea Britanie. Aceasta este non-alergică si cu efect antibacterian.

Lenjeria ergonomică

Lenjeria ergonomica creata pentru a satisface nevoia de confort, potrivire si functionalitate a unei lenjerii intime. O lenjerie pe care nici nu simti ca o porti. In special adresata barbatilor, cu un design potrivit conturului corpului lor. Chilotii ergonomici in comparatie cu alte modele au o "punga" confortabila ce nu jeneaza organele genitale in timpul purtarii.

Lenjeria pe care o poti purta câteva săptămâni, fără să o speli

Știai că fost concepută lenjeria din nailon reciclat si argint care poate fi purtată câteva săptămâni fără a fi spălată. Argintul din compozitie elimina bacteriile 99,9%. Chiar si mirosurile sunt inlaturate, cel putin asa se zvoneste. Ideea le-a venit unor danezi preocupati de mediul inconjurator. Acestia au pus bazele companiei Organic Basics si au reusit sa vandă doar anul trecut 200000 de astfel de produse. Urmează să revină pe piață cu o noua colectie Silvertech 2.0.

Articole noi pe blog